PEAKY BLINDERS HAKKINDA BİLMENİZ GEREKEN 15 DETAY

Peaky Blinders 6. Sezonu yolda olan, Cillian Murphy, Helen McCrory, Paul Anderson, Joe Cole, Adrien Brody, Annabelle Wallis, Sam Neill, Finn Cole ve Tom Hardy gibi isimlerin yer aldığı BBC yapımı İngiliz dizisidir. 1. Dünya Savaşı sonrası İngiltere’nin Birmingham şehrinde faaliyet gösteren gerçek bir çetenin hikayesidir.

Dizi sosyal medyada paylaşılan sahneleriyle ve özellikle Netflix’e gelmesiyle büyük bir kitleye ulaştı. İzler kitlesinin büyümesiyle popüler kültür ögesi etiketi vurulan dizinin kalitesini inkar edemeyiz. Büyük kesimlere hitap etmesi demek dizinin kötü, sıradan olduğu anlamına gelmez. Steven Knight’ın yaratıcısı olduğu dizi müziklerinden oyunculuğuna, kostümden dekora kadar çok kaliteli bir yapım. Özellikle sinematografisi çoğu diziye kıyasla üst seviyelerde, birçok dizide görülemeyecek özenle çekiliyor. Büyük kitleye sahip olmasıyla birlikte eğer siz de izlemeyen kesimdeyseniz kesinlikle önerdiğimiz bir dizi. İşte Peaky Blinders hayranları için derlediğimiz 15 detay:



GERÇEK BİR ÇETE

Dizinin esinlendiği gerçek Peaky Blinders çetesi, özellikle 1890’lı yıllarda Birmingham’da güç sahibiydi. Dizinin geçtiği 1920’li yıllara gelindiğinde ise aslında güçlerini kaybetmiş, yerlerini “The Birmingham Gang”e bırakmışlardı. Ancak Peaky Blinders çetesi güçlü olduğu dönemde şehirde öyle bir etki yaratmıştı ki, The Birmingham Gang dâhil olmak üzere o günden sonra Birmingham’da faaliyet gösteren tüm çeteler halk arasında Peaky Blinders olarak anıldı.



PEAKY BLINDERS ÇETESİNİN GİYİMİ

Gerçek Peaky Blinders çetesi de dizideki gibi giyimlerine özen gösterirlermiş. Dizinin popüler olmasıyla giyim ve saç stilleri de moda haline geldi. Özellikle ülkemizde birçok hayran diziden stil konusunda bir şeyler aldı ve denedi.


 

THOMAS SHELBY, JASON STATHAM OLABİLİRDİ

Thomas Shelby rolüne Cillian Murphy mükemmel bir şekilde uysa da oyuncu seçimlerinde dizinin yaratıcısı Steven Knight, Murphy’i role yakıştıramamış. Rol için Jason Statham’ı isteyen Knight’ın fikrini değiştiren Cillian’dan gelen bir mesaj olmuş. Kendisinin karaktere yakıştırılmadığını fark eden Murphy, Knight’a “Unutma ki, ben bir oyuncuyum” minimalinde bir mesaj göndermiş. Böylelikle Murphy, Knight’a verdiği ayarla rolü kapmış ve oyunculuk yeteneğini de sergilemiş. Murphy kendisini Knight’a ispatlamakla kalmamış, Knight’ın ne kadar haksız olduğunu da ispatlamış olmuş. Şu an kimse Thomas yerine Cillian Murphy’den başkasını görmek istemez diye düşünüyorum.



ÇETENİN RESMEDİLMESİ

Dizide çetenin sevilmesinin nedeni, tam olarak Steven Knight’ın seçimi. Şöyle ki Knight küçükken çetenin hikayeleriyle büyümüş ve çocukken çeteyi kendince efsaneleştirmiş. Normalde suç dünyasında yaşanan olayların iç yüzünü tamamen gördüğümüzde karakterlerin suçlu olmasından ötürü özenebileceğimiz karakterler olmazlar. Ancak dizideki Shelby ailesi imajı Knight’ın kafasında yarattığı iyimser bir gösterim.


 

DİZİNİN MÜZİKLERİ

Dizi 19. yüzyılın ilk yarısında geçiyor olsa da, etkileyici soundtrack‘i büyük ölçüde modern şarkılardan oluşuyor. Açılış jeneriğinde Nick Cave’in seslendirdiği Red Right Hand şarkısı çalan dizinin soundtrack‘i ağırlıklı olarak PJ Harvey, Nick Cave & The Bad Seeds, Arctic Monkeys, Radiohead, Royal Blood, The Black Keys/Dan Auerbach, The White Stripes ve Frank Carter & the Rattlesnakes şarkılarından oluşuyor.  Özellikle Nick Cave’in Red Right Hand şarkısı benim playlistimde yer alan favorilerimden birisi.

 


DAVID BOWIE

Dizinin hayranları arasında efsanevi müzisyen David Bowie de yer alıyor. Bowie’nin bu hayranlığı şarkılarının dizide kullanılmasının önünü açtı. Steven Knight, 3. sezonu hazırlarken Bowie’nin ekibiyle iletişime geçip şarkılarını kullanmak için izin isteyince efsanevi müzisyenin dizinin büyük hayranı olduğunu öğrendi. Öyle ki Bowie ölümünden kısa süre önce, son albümü olan Blackstar’ı daha piyasaya çıkmadan dizi ekibine gönderdi ve buradaki şarkıları kullanmaları için de izin verdi.


 

COLE KARDEŞLER

Polly’nin oğlu Michael Gray’i canlandıran Finn Cole ile Shelby kardeşlerden John’u canlandıran Joe Cole dizide kuzen olsalar da gerçek hayatta kardeşler.



BAFTA ÖDÜLLERİ

2020 yılında Cillian Murphy En İyi Drama Performansı BAFTA Ödülü’nü kazandı.

2020 yılında NME En İyi TV Şovu Ödülü kazandı.

Hem 2020 hem 2019’da iki yıl üst üste En İyi Dizi Dalında Britanya Ulusal Televizyon Ödülü’nü kazandı.

2020 yılında En İyi Makyaj ve Saç Tasarımı Dalında BAFTA Zanaat Ödülü’nü kazandı.

2018 yılında En İyi Drama Dizisi Dalında BAFTA Televizyon Ödülü kazandı.

2014’te Kurgusal Bir Yapımda En İyi Görüntü ve Işık Dalında BAFTA Zanaat Ödülü kazandı.

2014’te Kurgusal Bir Yapımda En İyi Yönetmen BAFTA Ödülü kazandı.


 

SAM NEILL’IN İRLANDA AKSANI

Dizinin ilk iki sezonunda Müfettiş Chester Campbell’i canlandıran Sam Neill, karakterinin Kuzey İrlanda aksanını oturtmak için Kuzey İrlandalı iki önemli isimden yardım aldı: Liam Neeson ve James Nesbitt.



CILLIAN MURPHY’NİN SİGARA TÜKETİMİ

Cillian Murphy bir sezonun çekimlerinde ortalama 3 bin sigara içiyormuş. Başarılı oyuncu sigaranın zararlarına karşın çekimlerde, tütün ve nikotin içermeyen bitkisel sigara tüketiyormuş.



CEHENNEM İMGELERİ

Ateş, Peaky Blinders’ta ilk sezondan beri sık sık karşımıza çıkan bir imge ve bu imgenin dizideki kullanımı kasıtlı. Dizinin yaratıcıları bu ateş imgeleri ile Tommy Shelby’nin suç dünyasındaki yükselişiyle Cehennem’e uzanan yolculuğuna arasında paralellik kuruyor. Dizi ayrıca savaş sonrası büyük bir travmayla boğuşan Tommy’nin Cehennem’i görmüş gibi hissetmesini de bu imgelerle yansıtıyor.


 

DİZİNİN FİNALİ PLANLANDI

Diziyi bir ailenin iki dünya savaşı arasındaki hikâyesi olarak gören Knight, II. Dünya Savaşı’nda Birmingham’da savaş uçaklarının gelişini haber veren ilk sirenin çalmasıyla diziyi bitirmeyi düşünüyor. Bu da dizinin hikâyesini 25 Haziran 1940’ta noktalayacağı anlamına geliyor. Dizinin 6. Sezonuyla final yapacağı açıklanmıştı. Dizi finalinden sonra da bir film ile Shelby ailesinin hikayesi tamamen sonlanacak. Belki de dizinin finali planlandığı gibi 2. Dünya Savaşı başlarken biterken, filmde 2. Dünya Savaşı sırasındaki Shelby ailesini izleyebiliriz.


 

DİZİNİN ÜNLÜ HAYRANLARI

David Bowie haricinde diziye hayran olduğunu bildiğimiz birkaç isim daha var. Heat filmiyle tanıyor olabileceğiniz yönetmen Michael Mann, Steven Knight’a, eşiyle birlikte dizinin ilk iki sezonunu 2 günde bitirdiklerini söylediği bir e-mail göndermiş. Shutter Island’ın senaristi Dennis Lehane ve rapçi Snoop Dogg da bildiğimiz hayranlar arasında.


 

ALFIE SOLOMONS VE MAY CARLETON GERÇEK HAYATTA EVLİLER

Dizide Alfie Solomons’a hayat veren Tom Hardy ve May Carleton’u canlandıran Charlotte Riley gerçek hayatta evli. Wuthering Heights dizisinin setinde tanışan çift 2014 yılından beri evliler.

 


CILLIAN MURPHY, DİZİDEKİ SAÇ STİLİNDEN NEFRET EDİYOR

Dizi sonrası bu saç stili her ne kadar moda haline gelse de başroldeki oyuncumuz bu saç şeklini hiç sevmiyormuş. İlk başta komik ve korkunç bulan oyuncu sokaklarda aynı saç kesimiyle hayranlarını görmesine rağmen hala bu saça ısınamamış.



 

KAYNAK: Filmloverss , Screenrant

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

FLEABAG HAKKINDA BİLMENİZ GEREKEN 11 DETAY

THE LORD OF THE RINGS: THE RETURN OF THE KING İNCELEMESİ

MARTIN SCORSESE'E GÖRE MUTLAKA İZLENMESİ GEREKEN 25 FİLM

THE LORD OF THE RINGS: THE TWO TOWERS İNCELEMESİ

21. YÜZYILIN EN İYİ 30 OYUNCU PERFORMANSI

QUENTIN TARANTINO / AUTEUR YÖNETMENLER -2-

HER İNCELEMESİ

SİNEMA VE FELSEFE SEMPOZYUMU

CHRISTOPHER NOLAN “SİNEMANIN ALTIN ÇOCUĞU” / AUTEUR YÖNETMENLER -1-