HAFTALIK HABERLER -2-

 

WARNER BROS.’TAN GERİ ADIM, DUNE SİNEMALARDA VİZYONA GİRECEK


Geçtiğimiz haftalarda bir başka skandala imza atan Warner Bros. Dune, Matrix 4, Wonder Woman 2, Godzilla vs Kong gibi ve daha birçok filmi vizyona girdikleri gün HBO Max üzerinden de yayınlayacağını duyurmuştu. Ancak bu haber sonrasında gelen tepkilere bakılırsa Dune başta olmak üzere ne seyirciler ne de yönetmenler bu fikre sıcak bakmadı. Özellikle Dune’un yönetmeni Denis Villeneuve’in haberin yayınlanmasından sadece yarım saat önce öğrendiğini ve izni alınmadığını söylemesi herkesi daha da şok etmişti. Yönetmenin fikri ve izni dahilinde olmadan böyle bir açıklamanın yapılması Warner Bros.’un başına büyük işler açtı. Filmin ortak yapımcı şirketlerinden olan Legendary, WB’ye dava açtı. Denis, Christopher Nolan başta olmak üzere birçok kişiden WB’ye yönelik sert eleştiriler geldi.

Seyirciler ise ikiye ayrıldı. Merakla uzun süredir bekledikleri filmleri vizyonda gerçek bir sinema keyfiyle izlemek isteyenler WB’ye saldırırken, pandemi sürecinde sinemaya gidilemeyeceğini ve filmlerin daha fazla ertelenmemesi gerektiğini savunarak dijital platformlardan izlemek istediklerini belirtenler de oldu. Her iki tarafın da haklı olduğu noktalar var tabii ki. Buradaki tek sorun WB’nin filmin yapımcılarından ve yönetmeninden izinsiz habersiz iş yapması oluyor.

Warner Bros. ise bu hafta , gelen tepkiler üzerine Dune’un 1 Ekim 2021’de vizyona gireceğini, HBO Max’te yayınlanmayacağını duyurdu. Benim fikrimi soracak olursanız Dune’u büyük bir hype ile bekleyen biri olarak filmin dijital platformda yayınlandığı gün internet sitelerine düşeceğini bildiğimizden, filmin kaçak olarak izlenmesini istemem. Sinemada dev ekranda, fragmanda çok küçük bir kısmını görebildiğimiz büyülü dünyanın içine girebilmeyi isterim. Ama bunlar haricinde tabi ki herkes pandemi sürecinde sinemaya gitmek gibi bir risk almaz istemez. Günümüzdeki aşı durumlarını da göz önünde bulundurursak gelecek sene ekim ayına kadar bir risk kalmaz da sinemada doya doya film keyfini yaşayabiliriz diye umuyoruz. O kadar özledik ki…




MARTİN SCORSESE VE YENİ FİLMİ KİLLER OF THE FLOWER MOON




Usta yönetmen Martin Scorsese’nin geçtiğimiz yıl çıkardığı The Irishman’in yayınlanmasından hemen sonra yeni bir film hazırlıklarına başladığı açıklanmıştı. 3 buçuk saat uzunluğundaki filmin süresi herkesin diline dolanırken ve dolu dolu geçen bir Scorsese filmi bizi doyurmuşken, inanılmaz bir kadroyla gelen yeni bir film hazırlığında olduğu haberi hepimizi heyecanlandırmıştı. Öyle ki Leonardo DiCaprio ve Robert De Niro, yönetmenin vazgeçilmez oyuncuları bu filmde bir araya geliyor ve biz bu ikiliyi görmeyi çok istiyoruz. Apple TV+’ın yapımcılığında sürdürülen Killers of the Flower Moon çekimleri pandemi dolayısıyla bir yıl ertelenmişti maalesef. Ancak gelen yeni haberle mart ayında çekimlere başlanacağı duyuruldu. Martin Scorsese de pandemiden, karantina döneminden oldukça etkilenmişe benziyor ki şöyle bir şey demiş; The Irishman’deki yaratıcı kıvılcımı yeni filmi Killers of the Flower Moon için de yakalayacağından emin değilmiş ve o kıvılcımın peşindeymiş.


 

 

2020 FİLMLERİNDEN OLUŞAN BİR VİDEO

Felaketler yılı 2020 bir çok sektörde olduğu gibi sinema sektörünü de aşırı etkiledi. Bir çok film ertelenirken, pandemiye rağmen filmlerini vizyona sokmaya çalışanlar için de gişe hayal kırıklıkları yaşandı. Aslında bu yıl beklenen bizi heyecanlandıran çok fazla film vardı am çoğu ertelendi. Bu sene sinema açısından çok kurak bir yıl oldu. Ama bütün bunlara rağmen gerek dijital platformlarda gerek vizyona giren filmler de olmadı değil. Bu videoyu izleyene kadar az sayıda olduğunu düşündüğümüz 2020 filmleri aslında hiç de az değilmiş. İşte 2020 yılının filmlerinden oluşan kısa bir video:

 


CHRİSTOPHER NOLAN, FİLMLERİNİ VİDEO OYUNLARINA UYARLAYABİLİRMİŞ


Son dönemlerde video oyunların filmlerle iç içe olduğunu fark etmişsinizdir. Nolan’a da filmlerini video oyunlarına uyarlamak konusunda ne düşünüldüğü sorulduğunda Nolan şöyle cevap veriyor: ‘’Film yapmak karmaşık ve uzun zaman alıyor. Video oyunu yapmak daha karmaşık ve daha çok zaman alıyor. Video oyunu endüstrisinin çalışma şekli gerçekten zor. Sadece lisanslanmış bir oyun yaparak film ile oluştuğunuz markayı bir şeye bağlamak istemezsiniz. Kendi başına da harika bir şey olmasını istersiniz. Hafife alınacak bir iş değil ama kesinlikle ilgilendiğim bir şey.’’ Hatta zamanında Inception için bu fikrin konuşulduğunu ama daha sonra vazgeçildiğini de ekliyor Nolan. Video oyunlarıyla pek aram olmamasına rağmen eğer böyle bir olay yaşanırsa Nolan filmlerini bir de oyun şeklinde deneyimleme fırsatım olursa ben kesinlikle oynayacağımı söyleyebilirim.


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

FLEABAG HAKKINDA BİLMENİZ GEREKEN 11 DETAY

PEAKY BLINDERS HAKKINDA BİLMENİZ GEREKEN 15 DETAY

THE LORD OF THE RINGS: THE RETURN OF THE KING İNCELEMESİ

MARTIN SCORSESE'E GÖRE MUTLAKA İZLENMESİ GEREKEN 25 FİLM

THE LORD OF THE RINGS: THE TWO TOWERS İNCELEMESİ

21. YÜZYILIN EN İYİ 30 OYUNCU PERFORMANSI

QUENTIN TARANTINO / AUTEUR YÖNETMENLER -2-

HER İNCELEMESİ

SİNEMA VE FELSEFE SEMPOZYUMU

CHRISTOPHER NOLAN “SİNEMANIN ALTIN ÇOCUĞU” / AUTEUR YÖNETMENLER -1-