PEAKY BLINDERS 6. SEZON

 

Dirty Pretty Things ile Oscar adaylığı kazanan, aynı zamanda Eastern Promises ve Locke gibi filmlerin senaristi olan Steven Knight‘ın yaratıcısı olduğu Peaky Blinders, 2013 yılında BBC’de yayın hayatına başladı ve kısa sürede BBC’nin en çok izlenen dizilerinden biri hâline geldi. Soundtrack‘inden etkileyici yapım tasarımına, başarılı oyuncu performanslarından filmleri aratmayan görüntü yönetimine son yılların en iyi İngiliz dizilerinden biri olan Peaky Blinders, Netflix’te yayınlanmasının ardından daha da geniş bir kitleye ulaştı.

Cillian Murphy, Helen McCrory, Paul Anderson, Joe Cole, Annabelle Wallis, Sam Neill, Finn Cole ve Tom Hardy gibi isimlerin rol aldığı dizi, izleyicileri 1920’li yıllara götürüyor ve I. Dünya Savaşı’nın ardından Birmingham’ın yeraltı dünyasını kontrol eden Shelby ailesinin hikâyesini anlatıyor. Dizi, Peaky Blinders adını taşıyan ve 19. yüzyılın sonlarından 20. yüzyılın başlarına kadar Birmingham’da güç sahibi olan gerçek bir sokak çetesinden ilham alıyor.

Pandemi nedeniyle geçtiğimiz sene zamanında çıkmayan sezonuyla ekranlardan uzak kalan Peaky Blinders’ın 6. sezonu için heyecanlı bekleyişimiz sürerken, dizinin yeni sezonu hakkında şu ana kadar ortaya çıkan detayları derledik.



Oyuncu Kadrosu

Dizinin 6. sezonunda Cillian Murphy‘nin yanı sıra Paul Anderson, Helen McCrory, Sophie Rundle, Finn Cole, Kate Phillips, Natasha O’Keeffe ve Harry Kirton gibi isimler de önceki sezonlardaki rolleriyle geri dönecek. Öte yandan 5. sezonda diziye dâhil olan Sam Claflin ve Anya Taylor-Joy da 6. sezonun oyuncu kadrosunda yer alıyor. Sam Claflin’in hayat verdiği faşist politikacı Oswald Mosley de, Taylor-Joy’un Gina Gray karakteri de 6. sezonda önemli yer tutacak. Yeni sezonda oyuncu kadrosuna dâhil olacak isimlerin başında ise This Is England ve Boardwalk Empire gibi yapımlarla tanınan Stephen Graham geliyor.

 

Konusu

6. sezonun konusu hakkında bilinenler oldukça kısıtlı olsa da, dizinin yeni sezonunda da faşizmin yükselişine hikâyesinde yer vereceği biliniyor. Steven Knight, 1930’lu yıllarda geçen yeni sezonun, dönemin ruhuna uygun olarak faşizmin, milliyetçiliğin ve ırkçılığın yükselişine değineceğini açıklamıştı. Thomas Shelby’nin II. Dünya Savaşı ile sonuçlanacak bu sürecin ortasında kalacağını ifade etmişti.

Öte yandan Anya Taylor-Joy’un hayat verdiği Gina Gray’in Amerikalı ailesi ve Oswald Mosley ile olan bağları da yeni sezonda hikâyenin bir parçası olacak.



Yeni Bir Karakter

Dizinin yönetmenlerinden Anthony Byrne, geçtiğimiz yıl verdiği demeçte, diziye yeni bir kadın karakterin katılacağını ve hikâyede önemli bir yer tutacağını açıkladı. Peaky Blinders evreninde daha önce böyle bir karakter görmediğini belirten yönetmen, bu karakterin dengeleri değiştirebileceğini belirten açıklamalarda bulundu:

“Kim olduğunu söyleyemem ama o kesinlikle Tommy’e kök söktürecek. Temelde ona farklı bir şekilde meydan okuyor. Kesinlikle bir kahraman değil ve onun bir düşman olup olmadığını bilmiyorum. Oswald Mosley’e benziyor… benzer bir ideolojiye sahip ve daha önce de söylediğim gibi herhangi bir karakter için zorlayıcı birisi… Silahları veya çeteleri yok ama virüs gibi bir ideolojileri var ve bu her şeyden daha tehlikeli.” Byrne herhangi bir detay vermese de söz konusu bu karakterin Gina Gray’in annesi olabileceği konuşuluyor.

 

Tam Olarak 5. Sezonun Bittiği Yerden Devam Edecek

Anthony Byrne’ın paylaştığı bir diğer önemli detay da yeni sezonun hangi noktada başlayacağı ile ilgiliydi. Hatırlayacak olursanız; 5. sezonun sonunda tüm planları suya düştükten sonra adeta delirmenin eşiğine gelen Tommy Shelby, kafasına silah dayamış ve sezon da bu merak uyandıran kareyle noktalanmıştı. Bu noktadan sonra neler olacağı sorusu, 6. sezonun merak edilen unsurlarından biriydi. Byrne, 6. sezonun hemen bu sahneyle başlayacağını açıkladı. Bu sahneye bir açıklama getireceklerini belirten yönetmen, “Yani, ilk göreceğiniz görüntü o alana geri dönecek… Tommy’nin kafasına bir silah dayadığı ana. Sonra oradan devam edeceğiz, o muhteşem anı çözüyoruz…” açıklamasında bulundu.


Final Sezonu

Dizinin yaratıcısı Steven Knight, geçtiğimiz ay verdiği bir demeçte dizinin 6. sezonuyla sona ereceğini, ancak hikâyenin farklı bir formatta devam edeceğini açıkladı. Daha sonra bu demecine açıklık getiren Knight, en başından beri Peaky Blinders’ı bir filmle noktalamak istediğini ve bunu yapacaklarını söyledi. Yani her ne kadar dizi 6. sezonuyla ekranlara veda edecek olsa da, dizinin hayranları finalden sonra gelecek filmde Shelby ailesini yeniden görme şansı yakalayacak.

5. sezonuyla zaten kalitesinde düşüş yaşayan dizinin gelecek sezonu için de filmi için de heyecanlanamadığımı söyleyebilirim. Favori dizilerimden biri olmasına rağmen uzadıkça eski tadını alamadığım bir dizi haline geldi. Peaky Blinders benim için hala ilk sezonlardaki kalitesiyle aklımda kalacak, son 2 sezonu özellikle de son sezonu görmezden gelmeye devam…

 

Spin-off Dizileri

Üstelik dizi sona erdikten sonra çekilecek bu film de Peaky Blinders’ın sonu olmayabilir. Zira dizinin yaratıcısı Steven Knight, hikâyeyi tamamlayacakları filmin, bu dünyada geçen yeni dizilere zemin hazırlayacağını söyledi: “Bunlara spin-off demek istemiyorum ama filmden çıkacağını umduğum başka televizyon dizileri de olacak ve bu diziler toplumun bu kesiminin ve bu ailesinin hikâyesini anlatmaya devam edecek.”

Birmingham’da bir dönem yer altı dünyasını kontrol eden Peaky Blinders çetesi zamanla gücünü kaybetmiş ve yerini başka sokak çetelerine kaptırmış olsa da, şehirde bıraktığı iz sayesinde sonrasında gelen sokak çeteleri de bu isimle anıldı. Bu yüzden uzun yıllar devam edecek benzer hikâyeler bulmak mümkün. Ancak Steven Knight’ın açıklamaları Shelby ailesinin yine hikâyeye bir şekilde dâhil olacağını gösteriyor.

Spin-offlar ve film için çok bir beklentim olmasa da tabii ki her yapımcı gibi elindeki kitleyi yeterince sömürüne kadar ve güzel giden yapımları batırana kadar durmayacakları da belli…


Bölüm Sayısı

Dizinin ilk beş sezonunun beşi de altı bölümden oluşuyordu. Dolayısıyla son sezonun da altı bölümden oluşacağı tahmin ediliyor. Ancak yapım ekibinden gelen açıklamalar bölüm sayısı aynı kalsa da bölüm sürelerinin uzayabileceğini gösteriyor. Özellikle final bölümünün normalden daha uzun olması bekleniyor. Öte yandan yeni sezonunun ilk bölümünün adı “Black Day” olacak.

 

Yayın Tarihi

Yayın tarihinde kesin bir açıklama yapılmasa da, Anthony Byrne, ocak ayında başlayan çekimlerin mayıs ya da haziran ayında biteceğini, kurgu sürecinin de yaklaşık altı ay süreceğini açıkladı. Bu da dizinin en erken 2021’in son aylarında ekrana gelebileceği anlamına geliyor.


 


KAYNAK

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

FLEABAG HAKKINDA BİLMENİZ GEREKEN 11 DETAY

PEAKY BLINDERS HAKKINDA BİLMENİZ GEREKEN 15 DETAY

THE LORD OF THE RINGS: THE RETURN OF THE KING İNCELEMESİ

MARTIN SCORSESE'E GÖRE MUTLAKA İZLENMESİ GEREKEN 25 FİLM

THE LORD OF THE RINGS: THE TWO TOWERS İNCELEMESİ

21. YÜZYILIN EN İYİ 30 OYUNCU PERFORMANSI

QUENTIN TARANTINO / AUTEUR YÖNETMENLER -2-

HER İNCELEMESİ

SİNEMA VE FELSEFE SEMPOZYUMU

CHRISTOPHER NOLAN “SİNEMANIN ALTIN ÇOCUĞU” / AUTEUR YÖNETMENLER -1-