SİNEMA TARİHİNİ DEĞİŞTİREN BİLİM KURGU FİLMLERİ

Bilim kurgu sinemasının atası sayılabilecek ilk isim, sihirbaz ve illüzyon ustası olan George Melies’tir. Melies, 1902’de ilk bilim kurgu filmi olarak kabul edile Ay’a Seyahat’ı çekerek bilim kurgu türüne kapıyı aralayan isimdir. 1902’den bu yana izleyicileri etkileyip büyüleyerek sinema tarihini değiştiren günümüzde de hala etkilemeye devam eden filmleri derledik:

 

2001: A SPACE ODYSSEY


Mükemmelliyetçi film anlayışı ve teknik detaylara verdiği önemle tanınan ünlü yönetmen Stanley Kubrick’in sadece bilim kurgu tarihini değil, sinema tarihini de değiştiren filmi 2001: Bir Uzay Destanı listenin en başında tabii ki. İngiliz mucit ve bilim kurgu yazarı Arthur C. Clarke’ın kısa hikayesinden uyarlanan ve 1968’de izleyiciyle buluşan filmin galasında onlarca kişi salonu terk etmiş olsa da sinema tarihini değiştiren en iyi bilim kurgu filmleri arasında.

 

METROPOLIS

İlk uzun metraj bilim kurgu filmlerinden biri olan ve 1927’de vizyona giren Metropolis, döneminin en pahalı sessiz filmidir. Avusturya asıllı Alman yönetmen Fritz Lang’ın başyapıtı olarak nitelendirilen film; dünya genelinde izleyicilerden tam not alan, çekim teknikleri, hikayesi ve yaratılan ambiyansıyla sinema tarihine geçen bilim kurgu filmleri arasında yerini alıyor.

 

BLADE RUNNER

Usta yönetmen Ridley Scott’ın yönettiği; Harrison ford, Ruther Hauer ve Sean Young gibi ünlü isimlerin rol aldığı 1982 yapımı Blade Runner, sinema tarihinin en önemli bilim kurgu filmleri arasında yer alıyor. 2019 yılının Los Angeles’ına, dünyanın artık yaşanamayacak kadar kötü bir yaşam alanı haline geldiği bir dönemde geçen Bıçak Sırtı, konusu ve görselliğiyle birçok yapıma öncülük eden bir başyapıt olarak nitelendiriliyor.

 

THE MATRIX

2021’in sonunda dördüncü filmi gelecek olan seri, aksiyon ve bilim kurgu türünü farklı bir boyuta taşıyan, yaptığı felsefesiyle de uzun yıllardır tartışılan bilim kurgu filmlerinden birisi olarak karşımıza çıkıyor. Senaristliğini Lilly ve Lana Wachowski kardeşlerin yaptığı, oyuncu kadrosunda Keanu Reeves, Laurence Fishburne ve Carrie-Anne Moss gibi ünlü isimlerin yer aldığı Matrix, izleyicisini şaşkına çevirmesiyle bilim kurgu tarihine adını yazdırıyor.

 

ALIEN


Blade Runner filmine de imza atan İngiliz yönetmen Ridley Scott’ın bir diğer başyapıtı olan Yaratık, bilim kurgu sinemasında baş karakterinin bir kadın olduğu belki de ilk film olarak en iyi bilim kurgu filmleri arasında yer alıyor. 1976 yapımı film, hem izleyicilerden hem de eleştirmenlerden alkışları toplayarak listemize giriyor.

 

AVATAR

1997 yılında senarist, yapımcı ve yönetmenlik koltuğuna oturduğu Titanik filmi ile dünyayı kasıp kavuran Kanadalı yönetmen James Cameron’ın yönettiği Avatar, 3D olarak çekilen ilk film olarak adını bilim kurgu tarihine yazdırıyor. 2009’da vizyona giren film, 67. Golden Globes Ödülleri’nde En İyi Film ve En İyi Yönetmen ödüllerini topladı ve 9 dalda aday gösterildiği 82. Oscar’da ise Sanat Yönetimi, Görüntü Yönetmenliği ve Görsel Efekt dalında 3 ödül kazandı.

 

STAR WARS

Gelmiş geçmiş en başarılı ve en yüksek gişesi olan film serilerinden biri olan Yıldız Savaşları, yıllardır sinema sektöründe adından söz ettirmeye devam ediyor. 1977 döneminin Hollywood standartları dikkate alındığında, 11 Milyon Dolar gibi küçük bir bütçe ile yola çıkan ve bugüne dek 775 Milyon Dolardan fazla gelir elde eden film, tüm zamanların maddi açıdan en başarılı filmlerinden birisidir. Kurgusu, efektleri, karakterleri ilk olarak nitelendirilen birçok özelliğinin yanı sıra milyonlarca hayranıyla Star Wars, sinema tarihini değiştiren yapımlar arasında yer alıyor.


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

FLEABAG HAKKINDA BİLMENİZ GEREKEN 11 DETAY

PEAKY BLINDERS HAKKINDA BİLMENİZ GEREKEN 15 DETAY

THE LORD OF THE RINGS: THE RETURN OF THE KING İNCELEMESİ

MARTIN SCORSESE'E GÖRE MUTLAKA İZLENMESİ GEREKEN 25 FİLM

THE LORD OF THE RINGS: THE TWO TOWERS İNCELEMESİ

21. YÜZYILIN EN İYİ 30 OYUNCU PERFORMANSI

QUENTIN TARANTINO / AUTEUR YÖNETMENLER -2-

HER İNCELEMESİ

SİNEMA VE FELSEFE SEMPOZYUMU

CHRISTOPHER NOLAN “SİNEMANIN ALTIN ÇOCUĞU” / AUTEUR YÖNETMENLER -1-