FLEABAG HAKKINDA BİLMENİZ GEREKEN 11 DETAY



Phoebe Waller-Bridge’in hem senaristliğini yaptığı hem başrolünü canlandırdığı dizinin ilk sezonu 2016 yılında çıkmıştı. Dram ve komedi türünde olan Amazon Prime yapımı dizinin 2. Sezonu 3 sene sonra 2019 yılında geldi. İkinci sezonda kadrosuna Andrew Scott’ın rahip rolüyle katılmasıyla dizi büyük bir hayran kitlesi yakaladı. Dizide dördüncü duvarın yıkılması, Phoebe Waller-Bridge’in kendine has espri yeteneği ve kuvvetli kalemiyle son yılların en özgü, orijinal ve ilgi çekici yapımlarından birisi ortaya çıkmış. Benim de şahsen favori dizilerimden biri olan Fleabag hakkında daha önce duymamış olabileceğiniz 15 detay:

 Fleabag inceleme yazısını okumak için buraya tıklayabilirsiniz.

FLEABAG, PHOEBE WALLER-BRİDGE’İN TEK KİŞİLİK TİYATRO OYUNUNDAN UYARLANDI


Fleabag, aslında Phoebe Waller-Bridge’in 2013-2014’te tek başına sahne aldığı bir tiyatro oyunuydu.


“FLEABAG” AİLESİ TARAFINDAN PHOEBE WALLER-BRİDGE’E VERİLEN TAKMA İSİMDİR


Phoebe Waller-Bridge’e ailesi tarafından takılan takma ad “Fleabag”dir. Fleabag, argoda aşağılık, adi, pislik anlamlarına gelir. Phoebe Waller-Bridge karaktere neden bu ismi verdiğini şöyle açıklıyor. “Ona öyle seslenmek istedim çünkü kişiliğinin ve dış estetiğinin hayatının tamamen kontrolünde olduğu izlenimini vermesini istedim, aslında gerçekte o öyle birisi değil.”


OLIVIA COLMAN’IN DİZİYE DAHİL OLMASI

Dizide üvey anne karakterini canlandıran Olivia Colman, Phoebe Waller-Bridge ile yıllar öncesine dayanan arkadaşlığı sayesinde rolü alıyor. Margaret Thetcher’ın hayatını anlatan The Iron Lady filminde Olivia Colman, Thetcher’ın kızı Carol Thatcher’ı canlandırırken, Phoebe Waller-Bridge ise Thetcher’ın sekreteri Susie karakterine hayat veriyordu. Bu filmde tanışan ikili daha sonra Broadchurch dizisinde de beraber çalışmışlardı. Phoebe üvey anne karakterini yazdıktan sonra oynaması Olivia Colman’a teklif götürmüş. Böylece Olivia Colman, bu sinir bozucu karakteri çok başarılı bir şekilde canlandırmaya başlamış.

 

DİZİNİN EN ORİJİNAL TARAFI: DÖRDÜNCÜ DUVARIN YIKILMASI



Dizide bir çoğumuzun en sevdiği detay olan karakterin doğrudan kameraya konuşması, seyircilerle doğrudan temasa geçmesi, olayları seyirciye doğrudan aktarması. İlk sezonda Fleabag’in doğrudan kameraya konuşması esnasında diğer karakterlerin hiçbir şeyin farkında olmaması, o esnada diğer karakterlerin bir nevi donması 2. Sezonda yıkılan bir başka detay. 2. Sezonda diziye giren rahip karakteri Fleabag’in bu özelliğini ilk ve tek fark eden karakter oluyor. Rahip karakterini özel kılan detaylardan birisi de diğer karakterlerin aksine Fleabag’i çok iyi anlaması ve detaylarını fark etmesi, aynı zamanda iki karakteri yakınlaştıran detaylar. Fleabag’in rahibe aşık olması, seyirci ile özel bağın arasında 3. Bir kişinin girmesine sebep oluyor. Açıkçası Rahibin, bir değişiklik olduğunu fark eden tek kişi olması ve Fleabag’i yakalamaya çalışması dizide en sevdiğim detayların başında.

 

RAHİP EN BAŞINDAN ANDREW SCOTT İÇİN YAZILMIŞ


Phoebe Waller-Bridge, rahip rolünü yazarken rolü canlandırması için Andrew Scott’ı düşünerek yazmış. Senaryoyu yazmadan önce rolle ilgilenip ilgilenmeyeceğini görmek için Scott’ı aramış ve başarılı oyuncunun kabul etmesiyle 2. sezonun senaryosunu yazmaya başlamış. Acaba rolü kabul etmeseydi 2.sezon olmaz mıydı yoksa başka birisi mi rol için seçilirdi? Orasını bilemiyoruz ama Andrew Scott’ın karakter için mükemmmell bir seçim olduğu konusunda hepimiz hem fikiriz diye düşünüyorum. Zaten özellikle sosyal medyada “Hot Priest” lakabıyla büyük bir patlama yaşayan karakterin dizinin sevilmesinde katkısı çok büyük.

 

2. SEZONUN HER BÖLÜMÜNÜN SON SAHNESİ FLEABAG VE RAHİP ARASINDA GEÇİYOR

2. sezonun ilk bölümü dışında her bölümün son sahnesi iki karakter arasında geçiyor. Bölümün kapanışları Fleabag ve rahibe ait oluyor.

 

FLEABAG’İN MÜZİKLERİNİ PHOEBE WALLER-BRIDGE’IN KARDEŞİ ISOBEL WALLER-BRIDGE BESTELEDİ

Daha önce Black Mirror, Vanity Fair, Vita & Virginia gibi yapımlarda çalışan, müzik dünyasında önemli çalışmalara imza atan Isobel Waller-Bridge, Fleabag’in de müziklerini besteledi.

 

FLEABAG VE KILLING EVE

Phoebe Waller-Bridge’in senaristliğini ve yapımcılığını yaptığı bir başka muhteşem dizi Emmy ve Altın Küre ödüllü Killing Eve’in başrollerinde Jodie Comer ve Sandra Oh yer alıyor. Killing Eve’i yazmanın Fleabag dizisindeki diğer karakterleri geliştirmesinde yardımcı olduğunu söylüyor Waller-Bridge.

 

FLEABAG’İN 4 DALDA EMMY ÖDÜLÜ ALMASI

Fleabag, 2019 Emmy Ödülleri’nde En İyi Komedi Dizisi, En İyi Kadın Oyuncu, En İyi Senaryo ve Komedi Dizisinde En İyi Yönetmenlik, ödüllerini topladı.

 

3. SEZONU OLMAYACAK

Phoebe Waller-Bridge kesin bir dille, birçok kez 3. Sezonun gelmeyeceğini söyledi. Bu haber her ne kadar bizi üzse de her güzel şeyin bir sonu vardır Uzadıkça kalitesini yitiren dizilerden birisi olmasındansa aklımızda her zaman tatlı, kaliteli, güzel bir şekilde kalacak bir dizi olmasını tercih ederiz. Phoebe Waller-Bridge de bu gelmeme nedenini aynen bu şekilde açıklıyor: “Bu olabilecek en iyi veda etme şekli gibi görünüyor. Zirvedeyken bırakmak iyi hissettiriyor. Bundan daha yukarıya çıkmak mümkün değil.” Zaten özledikçe açıp tekrar tekrar izleyebileceğimiz çerezlik, sıkmayacak bir dizi. Özlemimizi böyle gideririz artık

 

DİZİ FRANSA’DA YENİDEN UYARLANDI

Geçtiğimiz yıl Camille Cottin’in başrolünde yer aldığı, Mouche isimli 6 bölümlük Fleabag uyarlaması çekildi. Ancak bu uyarlama orijinali kadar ilgiyle karşılanmadı. Camille Cottin’i bu günlerde ülkemizde televizyon kanallarında yayınlanan Menajerimi Ara dizisinin orijinal Fransız versiyonunun başrolünden tanıyor olabilirsiniz.

 

KAYNAK: Mentalfloss , Filmloverss


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

PEAKY BLINDERS HAKKINDA BİLMENİZ GEREKEN 15 DETAY

THE LORD OF THE RINGS: THE RETURN OF THE KING İNCELEMESİ

MARTIN SCORSESE'E GÖRE MUTLAKA İZLENMESİ GEREKEN 25 FİLM

THE LORD OF THE RINGS: THE TWO TOWERS İNCELEMESİ

21. YÜZYILIN EN İYİ 30 OYUNCU PERFORMANSI

QUENTIN TARANTINO / AUTEUR YÖNETMENLER -2-

HER İNCELEMESİ

SİNEMA VE FELSEFE SEMPOZYUMU

CHRISTOPHER NOLAN “SİNEMANIN ALTIN ÇOCUĞU” / AUTEUR YÖNETMENLER -1-