EN İYİ 5 MARTIN SCORSESE FİLMİ

 

EN İYİ 5 MARTIN SCORSESE FİLMİ



   Usta yönetmen Martin Scorsese’nin 78. doğum gününe özel size sevdiğimiz ve önerdiğimiz en iyi 5 filmini listeledik. Bu liste tamamen kişisel bir liste olmakla beraber IMDb sıralamasına uygun değil. Ayrıca her film sonuna koyduğum sahneler spoiler içerir.


1- TAXİ DRİVER (1976 – 8,3)

   Taksi şoförü, Vietnam’da savaşın izlerini henüz atamayan bir gazinin, geceleri taksi şoförlüğü yaparak gördüğü kirli ve adaletsiz dünyaya uyum sağlamayı reddetme hikayesini anlatıyor. Hem Martin Scorsese’nin hem de Robert De Niro’nun filmografilerindeki belki de en çarpıcı bu filmde, 70’lerin Manhattan gecelerinde taksicilik yapan Travis’le birlikte sokaklardayız. Bir kırılma anından sonra bir silah alıp harekete geçmeye, sokakların pisliğini temizlemeye karar veriyor; bu esnada kendini bir fahişeyi kurtarmaya adıyor. Çürümeye yüz tutmuş bir topluma karşı tutulan bir ayna niteliğindeki karakter odaklı film, şahsen benim Scorsese’nin filmleri arasında favorim. Sadece eşsiz senaryosu ve oyunculuklarıyla değil, sıradışı sinematografisiyle de tüm zamanların en etkili filmlerinden biri...

 

Spoiler Alert:


2- THE DEPARTED (2006 – 8,5)

   İlk sıraya koymakta, Taxi Driver ile arasında kaldığım ama ikiye yerleştirmeye karar verdiğim Köstebek’in konusu şöyle: Film, Massachusetts Eyalet Polisi'nin şehrin en büyük suç organizasyonunu çökertmek için geniş çaplı bir mücadele başlattığı Güney Boston'da geçiyor. Amaç, güçlü mafya babası Frank Costello'nun (Jack Nicholson) egemenliğine içeriden bir müdahaleyle son vermektir. Güney Boston'da büyümüş olan genç çaylak Billy Costigan'a (Leonardo DiCaprio), Costello'nun çetesine sızma görevi verilir. Billy, Costello'nun güvenini kazanmaya çalışırken, "Güney Yakası"nın sokaklarından gelen bir başka genç polis Colin Sullivan (Matt Damon) da eyalet polis teşkilatında basamakları hızla tırmanmaktadır. Üstlerinin bilmediği şey, Colin'in Costello için çalıştığı ve suç patronunun, polisin hep bir adım önünde olmasını sağladığıdır. Her iki adam da, içine sızdıkları organizasyonun planları ve karşı planları hakkında bilgi toplarken, sürdürdükleri çifte yaşamları yüzünden oldukça zorlanmaktadırlar. Ama hem gangsterler hem polisler aralarında bir köstebek olduğunu anlayınca, Billy ve Colin sürekli olarak düşman tarafından yakalanma tehlikesiyle karşı karşıya kalırlar.

   Bu hikaye size tanıdık geldi mi? Evet Türk yapımı İçerde dizisinin uyarlandığı senaryo bu filme ait. Jack Nicholson, Leonardo DiCaprio, Matt Damon ve Mark Wahlberg gibi önemli isimleri kadrosunda bulunduran suç, polisiye türünde filmi henüz izlemediyseniz hemen şimdi gidip izlemenizi öneriyorum.

Spoiler Alert:


3- SHUTTER ISLAND (2010 – 8,2)


   Adli polis Teddy Daniels (Leonardo DiCaprio) ve yeni ortağı Chuck Aule (Mark Ruffalo) çok sayıda cinayet işlemiş zeki bir kadın katilin kaçmanın imkansız olduğu Aschecliffe Hastahanesi'ndeki son derece güvenlikli bir odadan esrarengiz bir biçimde kayboluşunu araştırmak üzere Zindan Adası'na çağrılıyor. Bu uzak, fırtına dolu adada araştırma yapan psikiyatrlar ve tehlikeli psikopat hastalar bulunuyor. Bu ürkütücü ortamda hiçbir şey göründüğü gibi değil. Fırtına yaklaştıkça her biri diğerinden daha heyecan ve dehşet uyandırıcı şüphe ve gizemler kat kat artıyor. Karanlık komplolar, korkunç tıbbi deneyler, bastırıcı zihin kontrolü, gizli koğuşlara dair ipuçları ve söylentiler, hatta belki doğaüstü güçlere dair bir ipucu vardır ama kanıt bulunamamakta. Kaypak sakinlerinin korkunç eylemleri ve aynı derecede zeki doktorlarının bilinmeyen faaliyetleriyle kuşatılmış bir hastahanenin gölgelerinde ilerleyen Teddy, soruşturmayı derinleştirdikçe en büyük ve yıkıcı korkularıyla yüzleşmek zorunda kalacağını hissetmeye başlıyor. Ve bu adayı asla canlı terk edemeyebileceğini fark ediyor.

   Martin Scorsese vazgeçemediği oyuncularından Leonardo DiCaprio ile bu filmde de beraber çalışmıştır. Gerilimi son derece hissettiğiniz ve ‘beyin yakıcı’ filmler kategorisine koyabileceğimiz filmi kesinlikle izlemenizi öneriyorum.

 

Spoiler Alert:


4-THE WOLF OF WALL STREET (2013 – 8,2)

   Para Avcısı olarak çevrilen filmin konusu, Jordan Belfort'un zengin bir borsacıya yükselişinden suç, yolsuzluk ve federal hükümeti içeren düşüşüne kadar uzanan gerçek hikayesine dayanıyor. Jordan Belfort 24 yaşında genç ve hırslı bir adam. Para kazanma arzusuyla Wall Street borsasında komisyoncu ve Stratton Oakmont adında bir yatırımcı firmasında zengin olmak için her şeyi yapmaya hazır bir CEO oluyor. Birçok yatırımcıyı aldatarak, Belfort kısa zamanda bir para makinasına ve aynı zamanda bir harcama makinasına dönüşüyor. Bir günde hesapları milyon dolarlarla doldururken o gece hepsini aynı hızda harcayabiliyor. Profesyonel hayatının yanı sıra uyuşturucu, fahişeler, son derece pahalı lüks fantezilerle dolu kirli bir oyunun içinde. Bu karakterin hayatındaki her şey abartılı bir şekilde devam eden filmde yine Leonardo DiCaprio başrolde. Ona güzelliği ve cazibesiyle Margot Robbie eşlik ediyor. Filmde; Jonah Hill, Jon Bernthal, Kyle Chandler ve Matthew Mcconaughey gibi isimler de yer alıyor.


 Spoiler Alert:


5- GOODFELLAS (1990 – 8,7)


   Gerçek hikayeden uyarlanan bu filmde Henry Hill ve mafya hayatının hikayesi, karısı Karen Hill ve İtalyan-Amerikan suç sendikasındaki mafya ortakları Jimmy Conway ve Tommy DeVito ile olan ilişkisini anlatıyor.

   Mafya filmi denince akla gelen yönetmenin 1990 yapımı Goodfellas filmi, sinema tarihinin en iyi gangster filmlerinden biri olarak kabul görmesiyle birlikte yönetmenin filmografisinin de en beğenilen yapımlarından birisi. Nicholas Pileggi’nin Wiseguy romanın anlattığı gerçek hikâyeden uyarlanan filmin oyuncu kadrosunda Robert De Niro, Ray Liotta, Joe Pesci gibi usta isimler yer alıyor. Gangster hayatı ilginizi çekiyorsa şiddetle öneriyoruz.


Spoiler Alert:



Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

FLEABAG HAKKINDA BİLMENİZ GEREKEN 11 DETAY

PEAKY BLINDERS HAKKINDA BİLMENİZ GEREKEN 15 DETAY

THE LORD OF THE RINGS: THE RETURN OF THE KING İNCELEMESİ

MARTIN SCORSESE'E GÖRE MUTLAKA İZLENMESİ GEREKEN 25 FİLM

THE LORD OF THE RINGS: THE TWO TOWERS İNCELEMESİ

21. YÜZYILIN EN İYİ 30 OYUNCU PERFORMANSI

QUENTIN TARANTINO / AUTEUR YÖNETMENLER -2-

HER İNCELEMESİ

SİNEMA VE FELSEFE SEMPOZYUMU

CHRISTOPHER NOLAN “SİNEMANIN ALTIN ÇOCUĞU” / AUTEUR YÖNETMENLER -1-